Corvinus Nyelvvizsga esszék+TIPPEK

Corvinus Nyelvvizsga Írásbeli ESSZÉ feladatok, köszönet érte Zsófinak:

1.

You have 60 minutes for this task. You are allowed to use a monolingual or bilingual
dictionary.

 Write your opinion using the given prompts in 160 (+/- 10) words.

Évi 5 ezer tonna porcelán gyártására nyert hétéves megbízást a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. az Ikeától. A svéd cég bérmunkájáért román és török porcelángyárak is versenyeztek. Az üzlet évi 2,5-3 milliárd forint árbevétel-növekedést hozhat a Zsolnaynak, amely kénytelen zöldmezős beruházásban új gyártóbázist építeni a Pécsi Ipari Parkban. Az Ikea megrendelése normál porcelántányérokról szól, amelyeken csak az Ikea márkanév lesz feltüntetve. A fejlesztéshez pályázati forrást, banki hitelt akarnak felhasználni.  

 

– Magyarország és a Zsolnay gyár versenyelőnyei: hagyomány, szakképzett munkaerő

– a megbízás előnyei a Zsolnay gyár szempontjából: biztos, hosszútávra szóló megrendelés,

  kapacitásfejlesztés

– a beruházás hatása a Dél-dunántúli régióban: munkahelyteremtés, az infrastruktúra bővülése

 

2.

Tanulni, dolgozni, világot látniSzakmai fejlődés, nyelvtanulás, a hazai bérek öt-hatszorosa csábíthatja a magyar munkavállalókat az Európai Unió nyugati országaiba. De akadnak, akik messzebb utaznának. Egyre többen érdeklődnek a luxushajókon betölthető állások vagy épp a világ másik oldalán végezhető idénymunkák iránt.Egyre inkább divat messze földön dolgozni néhány hónapig. Szervezetek tucatjai foglalkoznak határokon, sőt kontinenseken átívelő munkaerő-közvetítéssel, akadnak magyar cégek és nemzetközi vállalatok is. Az érdeklődő rájuk bukkanhat az interneten. Némelyekre panaszkodnak az ügyfelek, és vannak, amelyeket dicsérnek. 

 

 

– a külföldi munkavállalás előnyei: magasabb fizetés, tapasztalatszerzés

– a munkavállalás feltételei az Európai Unió országaiban: munkavállalási engedély, nyelvtudás

– a munkavállalás előnyei közvetítő cégeken keresztül

 

3.

A válság növelte a munkaerő-piacon már korábban is meglévő súlyos feszültségeket és egyenlőtlenségeket, a legnagyobb vesztesek a szakképzetlenek, illetve a hátrányos helyzetű térségekben élők voltak.Az évente megjelenő felmérés központi témája ezúttal az, hogy milyen hatással volt a válság a munkaerő-piacra. A munkaerő-piaci válság kezelésére alkalmazott szakpolitikai intézkedések csak “tüneti kezelésként” szolgáltak. A Munkaerő-piaci Tükörből kiderül: 2009-ben a kormány, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a munkaügyi központok összesen 19 milliárd forintot költöttek munkahelymegtartó támogatásokra, amellyel legkevesebb 60 ezer munkahelyet mentettek meg. 

 

 

 

  • munkavállalók mobilitásának növelése Magyarországon; ösztönzők szerepe (anyagi és szellemi);
  • a munkaerő-piac kiegyensúlyozottságának elérésére: térségek felzárkóztatása, képzett és szakképzetlen munkaerő megtartása
  • vállalatok felelősségvállalása: elbocsátások esetében; képzési és átképzési lehetőségek, kötelezettségek

 

 4.

Akár jövő tavasszal elkezdődhet a parlamenti vita egy újabb paksi blokk építéséről. Az ezer megawattos reaktor legjobb esetben 2021-ben állhat üzembe.             Várhatóan már jövő tavasszal a parlament elé kerül egy új atomerőműblokk építésének ügye – jelentette be Podolák György, a parlament gazdasági bizottságának elnöke tegnap. Szerinte a politikai pártok támogatják az építést. Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója lapunknak azt mondta, a politikai döntéstől számítva 12 év szükséges ahhoz, hogy az új blokkot üzembe helyezzék. Hat év kell az engedélyek megszerzéséhez és a tenderkiíráshoz, további hat év pedig az építkezéshez.

 

– az energiaellátás problémái Magyarországon: növekvő kőolaj- és gázárak, függés a külföldi szállítóktól

– környezetvédelmi és biztonsági szempontok figyelembevétele, a hulladékok tárolása

– az atomenergia felhasználásának előnyei: olcsó, tiszta, hosszú  távra szóló megoldás

 

5.

A Munkahelyi Közlekedési Terv (Workplace Travel Plan) olyan intézkedések összessége, amelyet a világ számos nagyvárosában alkalmaznak. A cél az autós forgalom arányának, és az egyedüli autózás (egy fő egy autóban) számának csökkentése. Az intézkedések általában a közösségi közlekedést, a kerékpározást, a gyaloglást, a telekocsi módszereket, a komplex megoldásokat népszerűsítik. Az Európai Uniós projekt fő célja a CO2 kibocsátás csökkentése, amit a közlekedési szolgáltatások átalakításával kíván segíteni. A projekt magyarországi partnere pályázatot hirdet munkahelyek számára és a nyertesek számára cégre szabottan ingyen elkészíti a Munkahelyi Közlekedési Tervet.

 

-a szervezet könnyebben elérhetővé válik , a dolgozók stresszmentesen érkeznek reggelente

-a cég kevesebbet költ cégautóra és a több gyalogos és kerékpáros révén kevesebb a betegszabadság

-javul a cég imidzse, mivel elkötelezi magát a fenntartható fejlődés mellett

 

6.

Magyarország csatlakozott a megújuló energiai és energiahatékonysági együttműködéshez. A 2003 októberében indult brit kezdeményezés a megújuló energia hatékony felhasználását tűzte ki világszerte. A csatlakozással a magyar kormányzat és a magyar vállalkozások is hozzáférhetnek a világon a megújuló energiaforrások felhasználásának gyakorlatát felvonultató legnagyobb adatbankhoz. Az unió 2020-ra 20%-os megújuló energiafelhasználást ír elő ugyan, de hazánk csak 14-16 százalékot tud teljesíteni.

 

Írásában térjen ki az alábbi szempontokra:

  • a csatlakozás előnyei: pl. a lemaradás csökkentése, kevesebb szennyezőanyag kibocsátása
  • hazánk számára lehetséges megoldások: a biomassza, a geotermikus energia és szélenergia használata
  • környezettudatosságunk fokozása a kevesebb energia felhasználás érdekében

 

7.

Naponta több mint egymillió nejlonszatyor kerül szemétdombra Magyarországon. Az áruházi zacskókat átlagosan húsz percig használjuk, lebomlásuk viszont 400-500 évig tart. Az ország szeméttermelése 1991 óta rendre két-három százalékkal nő, évente több mint négymillió tonna szilárd háztartási hulladék keletkezik. A féktelen fogyasztói társadalom szemete. Az ingyen kapott nejlonzacskót csak a legtudatosabb vásárlók utasítják vissza. És ez csak csepp a tengerben: a gondolkodásmód, a vásárlási szokások megváltozása tudatosságot igénylő, hosszú folyamat – ha egyáltalán sikerül.

 

Írásában térjen ki az alábbi szempontokra:

– a háztartások szerepe a hulladékok csökkentésében, a szelektív hulladékgyűjtés   

  hatékonyabbá tétele

– a kereskedelmi gyakorlat változásának a szükségessége, pl.: papírzacskók a nejlon helyett

– az oktatás fontossága a környezettudatos gondolkodásmód kialakításában

 

8.

A radioaktívhulladék-tárolót eredetileg a baranyai Ófalu határában tervezték megépíteni, a helyiek ellenállása azonban meghiúsította a projektet. Az új helyszín keresésekor bátaapáti mellett az szólt, hogy a félezer lakosú községben élők többsége támogatta a tároló megépítését. 2005-ben a bátaapátiak helyi referendumon jóváhagyták az építést. Ezzel a település jelentős forrásokhoz is jutott, hisz a kutatásokra és a beruházásra fordított pénzből jutott az önkormányzatnak is. Az elmúlt tíz évben csaknem kétmilliárd forint támogatást kapott Bátaapáti, s mivel az önkormányzat a szokásos költségvetése mintegy háromszorosából gazdálkodott, olyannyira, hogy még magánházak felújítására is jutott forrás, Krachun Szilárd polgármester azt mondta: a tároló működése évi 120-150 milliót hoz majd a falunak.

 

–   az állampolgárok szerepe a radioaktív hulladékok tárolásában, biztonságos elhelyezésében

– az önkormányzatok felelőssége az állampolgárok tájékoztatásban, a környezettudatos gondolkodásmód kialakításában

– a lehetőségek kiaknázása, források teremtése kis települések esetében

 

9.

A demográfiai folyamatok nem sok örömre adnak okot, nagyon kevés gyerek születik, és öregszik a társadalom, ráadásul több országban – hazánkban is – alacsony a foglalkoztatottság. Az európai népesség öregedése, az egyszemélyes háztartások számának növekedése egyre nagyobb terhet ró a nagy jóléti és elosztórendszerekre. Általános jelenség, hogy a szegénység leginkább az egyszülős háztartásokat fenyegeti, és a gyerekszám növekedésével ott is nő a szegénység kockázata, ahol a két szülő együtt él.

 

Írásában térjen ki az alábbi szempontokra:

–  egyre magasabb nyugdíj és egészségügyi kiadások, egyre kevesebb aktív kereső, adófizető

–  a születési ráta növelésének módjai, pl: munkalehetőség a GYES-en lévő kismamáknak

– a szegénység problémájának a kezelése munkahelyteremtéssel, a munkaerő mobilitásának

  növelésével

 

Hajrá:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>